Toegankelijkheid de norm

Sinds 1 januari 2017 – een half jaar na de ratificatie van het VN-verdrag Handicap – geldt een algemene norm voor toegankelijkheid. Dit betekent dat bijvoorbeeld scholen, werkgevers en bedrijven hun gebouwen en diensten toegankelijk moeten maken. Doel is dat mensen met een handicap steeds minder apart om aanpassingen hoeven te vragen. Het gaat om ‘eenvoudige voorzieningen’ zoals:
- Bij de supermarkt worden de paden zo breed dat mensen met een rolstoel erdoor kunnen.
- Werkgevers zorgen voor computerprogrammatuur die ook te gebruiken is voor mensen die niet goed kunnen zien of horen.
- De informatie die de gemeente geeft, is begrijpelijk voor zoveel mogelijk mensen. Ook voor mensen met een verstandelijke handicap.
Als het verbeteren van toegankelijkheid ‘onevenredig belastend’ is, hoeft het niet. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn als het heel veel geld of tijd kost.
Amendement Algemene toegankelijkheid
Een amendement van Otwin van Dijk, Linda Voortman, Carla Dik-Faber legde de basis voor de algemene norm voor toegankelijkheid. Het amendement gaat uit van een totale verandering in het denken over toegankelijkheid. Aanpassingen om Nederland toegankelijker te maken, zijn geen extra service maar moeten een vanzelfsprekendheid zijn. Toegankelijkheid is de norm en ontoegankelijkheid de uitzondering.
Het gaat niet alleen om toegankelijkheid van gebouwen, informatie en communicatie, maar ook om de toegankelijkheid van onderwijs, arbeid, wonen en vrije woningkeuze, mobiliteit en het aanbod van goederen en diensten zoals horeca, detailhandel en betalingsverkeer. En er wordt rekening gehouden met alle typen beperkingen: fysiek, zintuiglijk, verstandelijk, psychisch en chronische ziekte.
Eenvoudige aanpassingen
Overheid, gemeenten, organisaties en ondernemers moeten vanaf 1 januari 2017 stapsgewijs werken aan het realiseren deze algemene toegankelijkheid. Dat gaat in twee stappen. Aanpassingen van eenvoudige aard (makkelijk te realiseren en tegen lage kosten) moeten direct worden geregeld.
Complexe aanpassingen
Voor aanpassingen van complexe aard (bijvoorbeeld bouwkundige aanpassingen) moet een plan gemaakt worden met een duidelijke einddatum. Dit is uitgewerkt in het Besluit toegankelijkheid van december 2016.
Plan van aanpak
In maart 2017 is in een Plan van Aanpak gedetailleerder uitgewerkt hoe overheden, organisaties en gemeenten concreet aan de slag gaan met de toegankelijkheid op de korte en de langere termijn.
Wet Gelijke Behandeling op grond van handicap op chronische ziekte
Bij individuele situaties waarbij hele specifieke aanpassingen nodig zijn, kunnen mensen een beroep doen op de Wet Gelijke Behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. Lees hier meer over bij Gelijke behandeling.